Največja izbira Cipres Thuja Smaragd

info@ciprese-smaragd.si
Pon – Sob : 8:00 -19:00 Nedelje; Zaprto
Tel: +386(0)51 669 469

Odstranjevanje mahu na zelenicah

Mah se najpogosteje pojavi na senčnih legah, na zbitih tleh, na kislih in s hranili slabo založenih tleh.

Proti zelo razširjenemu mnenju, da se mah na soncu in na rahlih tleh ne pojavi, govori dejstvo, da smo že dostikrat opazili mah tudi na sončnih travnikih. V nekaterih primerih je mah popolnoma izpodrinil trato. Na sončnih travnikih se lahko mahu hitro iznebimo tako, da dobro pripravimo in pognojimo tla. Nasprotno pa je širjenje mahu na senčnih tleh odvisno od rednih ukrepov za njegovo zatiranje, postopek pa je potrebno občasno večkrat ponoviti.

Za zatiranje mahu imamo na voljo več sredstev. Še vedno je najpomembnejša pravilna priprava tal in kasnejše gnojenje trate. Mahu, ki pa se je v trati že pojavil, se lahko zelo preprosto iznebimo z uporabo specialih sredstev za odstranjevanje mahu, zelene galice ali z uporabo gnojil, ki poleg ostalega vsebujejo tudi železo(Fe).

Najcenejša in dovolj uspešna je uporaba zelene galice. Uporabimo od 60 do 70 g zelene galice na kvadratni meter. Na večjih površinah jo enakomerno potrosimo, nato pa zalijemo. Še bolje je, če jo trosimo pred dežjem. Za tretiranje na vrtnih tratah zeleno galico raztopimo v vodi (60-70 g /m2 v 2 litra vode) in trato zalijemo ali poškropimo s vrtno škropilnico. Mah po tretiranju počrni in odmre v nekaj dneh. Odmrle dele odstranimo z železnimi grabljami ali vertikutirjem. Če mah redno uničujemo, v travi po uporabi zelene galice ne bo ostalo večjih praznin. Če pa se je mah že močno razširil, je uničil tudi veliko travne ruše, zato je potrebno večja prazna mesta na novo posejati. Uporabimo travne mešanice za senčne lege.

Zelena galica je uporabna tudi kot železovo gnojilo, odstranjuje nekatere plevele in izboljšuje prepustnost ilovnatih prsti. Pri uporabi moramo biti previdni, ker pušča madeže na tlaku, betonu, keramiki in na oblačilih, uporabljamo pa le plastično opremo, saj železo z zeleno galico hitro korodira. Uporaba zelene galice je omejena tudi tam, kjer bi se z močnimi padavinami lahko izprala v podtalnico. Njena pomanjkljivost je tudi v tem, da nekoliko povečuje kislost tal, kar lahko izravnamo z uporabo nekaterih gnojil ali z apnenjem v naslednji sezoni. Strokovnjaki ne priporočajo uporabe zelene galice več sezon zapored, ker se na nekaterih vrstah tal zmanjša prezračenost.

Nekoliko dražja toda bolj enostavna za uporabo so specialna sredstva za odstranjevanje mahu. Pogosto so kombinirana z gnojili, tako da jih lahko s trosilcem gnojil zelo enakomerno potrosimo. Odmrl mah moramo odstraniti.
Na sončnih legah se mahu hitro iznebimo, v senci pa je potrebno postopek občasno ponoviti. Na splošno pa velja, da na primerno pripravljenih, zračnih in pognojenih tleh z mahom nimamo težav.