Največja izbira cipres thuja smaragd na našem trgu
Primož Medija s.p.
Cesta 15. aprila 35, 1412 Kisovec
Pon-Ned: 07:00 - 19:00
28 Avg 2016
Hrošč

Propadanje cipres Thuja Smaragd

Najbolj znan škodljivec cipres je hrošč JUŽNI BRINOV KRASNIK (Ovalisia festiva). Hrošč je zeleno modre barve, s kovinskim leskom, dolg približno 8mm in s temnimi pikami po trupu. Hrošč izvrta ovalne luknje v deblo ciprese, velike približno 2-3mm in tako povzroči sušenje cipres.

READ MORE

28 Avg 2016
spoznajte ciprese thuja smaragd

Spoznajte Ciprese Smaragd

Cipresa Smaragd
Cipresa Smaragd
Centralno steblo ciprese smaragd
Centralno steblo ciprese smaragd

Njihovo botanično ime je Thuja Occidentalis Smaragd. Ciprese Thuja Smaragd imajo značilno “piramidasto” obliko. So vedno zeleni iglavci, kompaktne in goste rasti.

Letni prirastek je prvo leto od 10-15cm v višino in 3-5cm v širino. Vsa nadaljna leta pa je prirastek odvisen od vaše nege (gnojenja, zalivanja, obrezovanja,…), ponavadi pa je to od 20-35cm v višino, ter 5-8cm v širino. Je prezimno trdna rastlina. Ni jih potrebno pogosto obrezovati, enačimo jih samo po višini. Po večih letih pa ciprese začnemo obrezovat tudi ob straneh.

Manjše ciprese ponavadi sadimo na krajšo razdaljo cca 40cm, večje pa ponavadi na vsakih 50cm. Vse pa je seveda odvisno od vas, kako gosto jih hočete imeti nasajene.

READ MORE

26 Avg 2016
Kako zalivamo ciprese poleti

Ciprese – kako jih zalivamo poleti?

Pomembno je, da tudi v vročih mesecih ne pozabimo na ciprese. Z rednim zalivanjem jim omogočimo odpornost in nemoteno rast. Najbolje je, če jih zalijemo vsaj enkrat na teden. Ob dolgotrajni suši, pa je ciprese potrebno zaliti vsaj dvakrat tedensko. Nižje ciprese zalijemo s 5l vode na sadiko, večje pa s 7-10l na sadiko.

Ciprese nujno zalivamo samo koreninah, se pravi da voda pronica skozi zemljo. Ne smemo jih škropiti po zelenem delu, saj jih lahko žgoče sonce “zažge” in porumenijo. Najbolj primeren čas za zalivanje cipres je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Powered by themekiller.com